Magyar Darts Szövetség - Hungarian Darts Federation

23 Apr, 2024

Következő esemény:

  • Szabadidős engedély kiváltása

    Szabadidős engedély kiváltása

  • 1

Tisztelt Tagegyesületi Vezetők!

Tisztelt Darts Játékosok!Tájékoztatom a Tisztelt Tagegyesületi Vezetőket és Darts Játékosokat, hogy a Magyar Darts Szövetség Elnöksége 2017. november 28-án megtárgyalta a Magyar Darts Liga verseny sorozat november 25-i Győrben megrendezett országos döntőjén történteket.

1) Megállapítást nyert, hogy a korábbi évekhez képest soha nem látott létszámú játékos jelentkezett a MDL döntő selejtezőjére, előnevezési kötelezettség hiányában azonban előzetesen nem volt erre vonatkozó információ. A versenykiírást a MDSZ Elnöksége írta ki, és a versenykiírás értelmében a mindenkori helyszínen levő Versenybizottságnak nincs és nem is volt joga változtatni a versenykiíráson. A kérdéses versenykiírás (3. oldal első bekezdés) értelmében a döntőben a selejtezőt is csoportkör illetve egyenes kiesés rendszerben kellett lebonyolítani, ahogyan az az év végi fordulókban és az elmúlt évek döntőiben is történt. A kijátszást pedig a főtáblára történő kiemelésnek megfelelő párosítás miatt kellett lejátszatni. A selejtező elhúzódásának egyik oka az egyes csoportokat érintő többszöri „körbe verés” volt, ez azonban a Versenybizottságnak nem róható fel hibaként, hiszen az tőlük független esemény. A MDSZ Elnöksége a 2018 évi MDL verseny versenykiírásakor figyelemmel lesz a megnövekedett játékos létszámra, a korábbiakhoz képest minden várakozást felülmúló várható érdeklődésre. Ezért a selejtező egy külön versenynapon kerül megrendezésre, így az ottani események időszerűsége nem lesz majd hatással a MDL döntő főágbeli küzdelmeire.

2) Több fórumon szóba került és hivatalos bejelentés is érkezett a MDSZ Elnökségéhez azzal kapcsolatban, hogy a Versenybizottság „olyan játékost írt vissza a versenybe, aki korábban kiesett”. Természetesen erről szó sincs, és ha mindazok akik ezt híresztelték a megnyilvánulások előtt alaposabban tanulmányozták volna a MDL versenykiírást, akkor ez fel sem merült volna. A főágon Pósfai Miklós (Szombathelyi DCSE) játszott Nagy Attilával (Szolnoki Baglyok DC), a mérkőzést Pósfai Miklós nyerte. Azonban Nagy Attila jelezte, hogy véleménye szerint Pósfai Miklós alkoholos befolyásoltság alatt játszott ellene. Ezért a Versenybizottság a kettőjük mérkőzése tekintetében nem állapította meg a végeredményt, hiszen azt ilyenkor csak a dopping ellenőrzés eredménye után lehet. Az előzőek után a Versenybizottság Pósfai Miklóst több alkalommal is dopping ellenőrzésre szólította, aki az ellenőrzésen nem vett részt, sőt oda sem ment a Versenybizottsághoz, majd ezek után a helyszínről távozott. Ez a kérdéses versenykiírás és a Dopping Szabályzat szerint is dopping vétségnek, fegyelmi vétségnek minősül. A versenykiírás 10. oldalának utolsó mondata szerint pedig „Azon játékosok, akik nem tesznek eleget a szondáztatási felhívásnak, súlyos fegyelmi vétséget követnek el, mely azonnali kizárást von maga után, valamint elveszti az előző mérkőzését.” Erre tekintettel a Versenybizottság a versenykiírásnak megfelelően Pósfai Miklóst kizárta, azt állapította meg, hogy Pósfai Miklós a mérkőzését elvesztette és Nagy Attila jutott tovább. Tehát Nagy Attila teljesen szabályszerűen vett részt a további küzdelmekben.

3) Egy másik mérkőzésen Vidovenyecz János (Tótkomlósi DCSE) mérkőzés közben jelezte a Versenybizottságnak, hogy ellenfele, Kocsis Zsolt (Körmendi DC) erősen ittas állapotban van. A szemmel láthatóan az alkohol hatása alatt álló versenyzőt a versenykiírásnak megfelelően, a mérkőzés után, azonnal szondáztatásra szólították. Kocsis Zsolt, a dobóállások mögött felállított kordonon átbukva, azt felborítva megérkezett a zsűri asztalhoz, ahol első próbálkozásra (nem megfelelő időben, nem szabályos módon – félig bekapva a szondát) nem produkált eredményt. A versenybizottság ismételten megkérte, hogy a megfelelő időben, a megfelelő pontra fújjon rá, mert így tudunk hivatalos eredményt produkálni. Ezt követően súlyos káromkodások mellett elhagyta a helyszínt, és többszöri felszólításra sem tért vissza az ellenőrzésre. Ez a kérdéses versenykiírás és a Dopping Szabályzat szerint is dopping vétségnek, fegyelmi vétségnek minősül.

A fentiekre tekintettel a MDSZ Elnöksége a kérdéses események tényszerű, pártatlan kivizsgálása céljából mind a két játékossal  – Pósfai Miklós (Szombathelyi DCSE), és Kocsis Zsolt (Körmendi DC)  – szemben fegyelmi eljárás kezdeményezéséről határozott. Az erről szóló átirat valamint az eseményekről felvett jegyzőkönyvek a Sportfegyelmi Bizottság számára megküldésre kerülnek.

A MDSZ Elnöksége kéri a Tisztelt Tagegyesületi Vezetőket és Darts Játékosokat, hogy a jövőben legyenek szívesek és előzetesen tanulmányozzák az egyes versenyek versenykiírásait, hogy hasonló események ne következzenek be.

Budapest, 2017. november 29.

Tisztelettel:

Dr. Váczi István sk.

MDSZ- alelnök